Σου λείπει το Stranger Things; Σε έχει ήδη κουράσει το holly jolly mood των Χριστουγέννων; Είναι τότε η κατάλληλη ευκαιρία για σένα να ξεκινήσεις το «Dark»! Η νέα σειρά του Netflix ήρθε από την κρύα κι βροχερή Γερμανία στις αρχές του μήνα για να σε κάνει να αναφωνείς στο τέλος κάθε επεισοδίου σαν το Σπύρο Παπαδόπουλο στους «Απαράδεκτους»: Τι έγινε ρε παιδιά;

Αποτέλεσμα εικόνας για dark netflix

Η ιστορία ξεκινάει το Νοέμβριο του 2019 όταν στην μικρή επαρχιακή πόλη του Wilden, οι εξαφανίσεις κάποιων μικρών αγοριών συγκλονίζουν την τοπική κοινωνία. Το απλό αυτό (φαινομενικά) μυστήριο εξαφάνισης επηρεάζει κυρίως τέσσερις οικογένειες που περιπλέκονται μεταξύ τους με πολλούς και διάφορους τρόπους ενώ αρχίζεις σιγά σιγά να αντιλαμβάνεσαι ότι το Dark έχει να κάνει με πολλά περισσότερα… Η ιστορία περιπλέκεται πολύ καθώς φαίνεται ότι οι οικογένειες αυτές είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου μυστηρίου το οποίο λαμβάνει χώρα στην πόλη αυτή σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους: το 1953, το 1986 και το 2019! Τουτέστιν, κάθε 33 χρόνια…

Αποτέλεσμα εικόνας για dark netflix

Με το σύνθημα «Everything is connected» ή «Alles ist miteinander verbunden» όπως λένε οι πρωταγωνιστές (γιατί δεν το ξεκαθάρισα μάλλον ότι η σειρά είναι στα γερμανικά), το Dark αποτελεί μια από τις πιο mind-bending σειρές των τελευταίων ετών. Και το εννοώ! Προσωπικά, είχα να μπερδευτώ τόσο πολύ από το «Westworld» ενώ πολλές φορές σκεφτόμουν ότι ίσως χρειάζομαι ένα χαρτί Α4 μπροστά μου να σημειώνω ονόματα. Διότι, οι χαρακτήρες είναι πολλοί και βλέπουμε πολλές φορές τους ίδιους σε διαφορετικές ηλικίες οπότε καταλαβαίνεις ότι η κατάσταση είναι πιο μπέρδεμα κι από το γενεαλογικό δέντρο του Game of Thrones. Αυτό, σε συνδυασμό με την όλη ιδέα του time travel που πραγματεύεται το Dark, αρκεί μόνο για να σου προκαλέσει ένα «ευχάριστο» πονοκεφάλιασμα στο τέλος κάθε επεισοδίου και να είσαι ήδη με το δάχτυλο στο play για το επόμενο!

Η σειρά διαρκεί για δέκα μόνο επεισόδια τα οποία είναι όμως αρκετά για να σε «κολλήσουν» μπροστά στην τηλεόραση! Η ανατριχιαστική ατμόσφαιρα του Dark, η ασταμάτητη βροχή που πέφτει σχεδόν σε κάθε επεισόδιο κι η μουντίλα της επαρχιακής Γερμανίας καθιστούν τη σειρά ιδανική για binge-watching. Οι περισσότεροι χαρακτήρες τρέχουν από δω κι από κει, προσπαθώντας (μαζί με σένα) να καταλάβουν τι έχει συμβεί ενώ τα twists διαδέχονται το ένα το άλλο απανωτά! Αξίζει να αναφέρουμε επίσης και την μουσική «επένδυση» όπου έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά τόσο με τους τίτλους αρχής και το θαυμάσιο opening song όσο και με το γενικότερο soundtrack που σε βάζουν κατευθείαν στο κλίμα της αγωνίας και του μυστηρίου που θέλει να προκαλέσει η σειρά! Hats off επίσης και στη σκηνοθεσία καθώς οι εικόνες της μόνιμα βροχερής πόλης με το δάσος που «στέκεται» δυσοίωνα δίπλα απ’ αυτήν και τους χαρακτήρες σε απόγνωση είναι απόλυτα ταιριαστές και κατάλληλες για μια τέτοια σειρά.

Αποτέλεσμα εικόνας για dark netflix

Οι συγκρίσεις που έχουν γίνει με το Stranger Things είναι πολλές και ίσως στην αρχή να σου φανεί λίγο deja vu η φάση αλλά μην ξεγελιέσαι. Το Dark είναι όνομα και πράγμα! Μην περιμένεις να δεις χιούμορ ούτε αξιαγάπητα παιδάκια με στολές Ghostbusters. Είναι μια σειρά μυστηρίου κι επιστημονικής φαντασίας πολύ σκοτεινή, με αρκετή βία και σκηνές που σίγουρα θα σε «σκαλώσουν» και θα σε ταράξουν.

Το μόνο αρνητικό που προσάπτω στο Dark είναι ότι δυστυχώς η ιστορία δεν ολοκληρώνεται στα δέκα επεισόδια! Απ’ ότι φαίνεται, σίγουρα θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος και παρ’ όλο που η τελευταία σκηνή σε εξιτάρει για τη συνέχεια, θα προτιμούσα να είχε τελειώσει στην πρώτη σεζόν χωρίς να αφήνει εκκρεμότητες. Αλλά αυτό είναι κάτι το εντελώς υποκειμενικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για dark netflix gif

Κάτι παραπάνω δε θα σας πω για να μην σας επηρεάσω περαιτέρω! Το μόνο που θα σας πω είναι να αδειάσετε το πρόγραμμά σας, να αράξετε στον καναπέ με μια κουβερτούλα και να πατήσετε το play!

Στάθης Ιωάννου

Advertisements